5 alapszabály a sikeres online interjúhoz!

 1. Válassz megfelelő helyszínt!

  Interjúztatóként nagyon izgalmas betekintést nyerni mások otthonába, körbenézni a gyerekszobában, megismerkedni a házastárssal, gyerekekkel, kutyával, macskával, ugyanakkor az online interjún ezeknek helye nincs. Ha letisztultabb háttérnek érezzük a konyhát vagy könnyebb rendet rakni a nappaliban, akkor ott interjúzzunk, de ne félig fekve a hálószobából, a garázsban, esetleg a hátsó sufniból, és főleg ne az autóból jelentkezzünk be. Ha nincs megfelelő háttár a lakásban, nem szeretnéd, hogy mások is lássák, honnan interjúzol, az ilyen esetekre találták ki a háttérbeállításokat. Programtól függőén választhatunk semleges hátteret, vagy elhomályosíthatjuk a mögöttünk lévő tartalmakat.

 2. Végezz próbahívást az interjú előtte!

  Reméljük mondanunk sem kell, hogy mielőtt elkezdődne az online interjú, érdemes meggyőződni arról, hogy minden megfelelően működik. Be tudunk jelentkezni a linken, működik a mikrofon, és az interjúra kiválasztott szobából is kiváló a wifi jelerőssége. Az interjú előtt érdemes felhívni a legjobb barátunkat, hogy minden kifogástalanul működik. Ennek hiányában felkészületlennek, gondatlannak tűnhetünk, ami az első benyomás keltésnek semmiképpen nem fog kedvezni.

 3. Iktass ki minden esetleges zavaró tényezőt!

  Ügyeljünk arra, hogy ne az interjú során érkezzen az ebéddel, ne akkor csengessen a futár a legújabb ruhakollekciónkkal, és talán Bundást is érdemes lefárasztani az interjú előtt, hogy „ne ugasson bele” az interjúba.
  Próbáljuk előre megtervezni/megbeszélni a családdal is, NE ZAVARJATOK! Biztosítsuk a gyerekeket afelől, hogy felesleges most a dolgozó szobába beleskelődni.

 4. Öltözz sikeres embernek! Igen, a video interjúhoz is!

  Van az a mondás, hogy nem a ruha teszi az embert, de az első benyomás és az ápoltság igenis nagyon fontos. Öltözz fel elegánsan, ugyanakkor tartózkodj a kihívó ruhadaraboktól. Online interjúhoz a hölgyek esetében bármilyen elegáns felső, férfiaknak egy letisztult ing is elegendő a professzionális megjelenéshez. Adjuk meg a módját az interjúnak akkor is, amikor nincs lehetőség a kézfogásra és a tárgyalóba történő bevonulásra. Nem csak interjúztatók, hanem Te is komolyabban veszed magad egy elegáns, üzleties öltözékben.

 5. Interjú során az interjúra koncentrál, NE végezz közben más tevékenységet!

  Sajnos mi HR-esek a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy vannak, akik autóvezetés közben szeretnének túllenni egy interjú helyzeten. Tény, hogy ha útközben ér minket az interjú, időt spórolunk meg, viszont az u. zaja, forgalom, a járókelők, a cuki kutyákat sétáltató gazdik észrevétlenül is elterelik a figyelmünket a stresszkeltő helyzettől.
  Biztos lehetsz benne, hogy a túloldalon ezt nem fogják jó néven venni. Mindemellett arról árulkodik, hogy az állás NEM ELÉG FONTOS neked. Arról nem is beszélve, hogy alapvető tiszteletlenség a másikkal féllel szemben, aki éles figyelemmel, öltönyben, nyakkendőben várja a pontosan átgondolt kérdésére a megfelelő motiváltsággal és lelkesedéssel átszínezett válaszodat.
  Az első, telefonos kapcsolatfelvétel során teljesen belefér, ha épp úton vagy, de egy megszervezett interjú során ne az legyen a legfőbb cél, hogy eljuss A-ból B-be, és hogy tiszták legyenek a mosogatóban az edények. Gondolj bele, ha már az interjú során is edények csörömpölését hallja a munkáltató, akkor miért feltételezné azt, hogy a leendő kolléga nem home office-ban fogja elvégezni a házimunkát is.

Szóljon hozzá!